street-351481_640През последните години броят на превозните средства на пътя се увеличила неколкократно. Обемът на товарния трафик също нараства с бързи темпове, трафикът по магистралите става все по-интензивен. Това допринася за увеличаване на натоварването на пътната настилка и много маршрути стават неизползваеми за кратко време и стават опасни за експлоатация.

Причините за това в повечето случаи са некачествен материал на пътното платно, товари, които не са сравними с приемливи стандарти. В резултат на това пътищата са покрити с дупки и пукнатини и изискват ремонт или подмяна на покритието.

Работата по асфалтиране включва цяла гама от дейности и са е от най-ефективните методи за пътното строителство. Професионално направеният асфалт ви позволява да създадете надеждно, трайно покритие, което може да бъде поправено в случай на механични повреди или частично разрушаване.

Асфалтирането се извършва на няколко етапа.

  1. Подготовка

Асфалтирането включва разработване на проект и разчети, които включват:

  • Проектиране на участък от път или територия;
  • Материални и технически аспекти на производствения процес;
  • Планирани разходи за подготовка;
  • Директно асфалтиране (поръчка и полагане на материали).

При подготовката на зоната за полагане на асфалт е необходимо да се изчисти площта и да се направи основата от подходящ материал. Размерът на подготвителната работа, като правило, зависи от района на бъдещия път, наличието на сгради, комуникации или зелени площи на територията.

  1. Асфалтиране

Може да включва кръпка или сложна пътна конструкция. Технологията за асфалтиране включва:

  • Асфалтира се по предварително изчистена зона;
  • Обработка със специални съединения, които осигуряват надеждно полагане на асфалта;
  • Полагане на слоеве битум и сух чакъл;
  • Изравняване на повърхността с валяк.

През студения сезон се използва специален тип асфалт, който съдържа специални добавки, които запазват свойствата на материала при отрицателни температури на въздуха.
За да поставите такова покритие, замърсяването и влагата трябва да бъдат отстранени от пътната настилка.