one-way-1209485_640Качеството и в същото време трайността на тротоарите до голяма степен се определят точно от избрания метод на изпълнение и материал. Под тротоар по правило имаме предвид – каменна, дървена или асфалтова пешеходна пътека, която е разположена отстрани на улицата, леко повдигната над пътното платно, а също рамкирана с граница, предназначена за функционалното й отделяне от нея.

Всеки тротоар е предназначен изключително за пешеходци. При липса на велосипедна пътека, както и възможност за придвижване от дясната страна на пътното платно, на велосипедистите е позволено да се движат по тротоара. Паркирането на превозни средства директно на тротоара е разрешено само на местата, маркирани със съответните знаци. По правило полагането на тротоари за пешеходци в градски условия се извършва от фирми, които използват специализирана техника.

Полагане на плочки на тротоара. Характеристики на процеса.

Този метод се използва като правило на мястото, където вече има бетонна основа. Такава основа се почиства директно от мръсотия и прах, навлажнява се и след това се нанася слой циментова замазка.

След това тротоарните плочи се полагат върху циментовия слой по принцип, подобен на пясъчна възглавница – тоест от единия ръб и по-нататък по цялата площ на територията. За подравняване на процесите използвайте специален строителен отвес.

Тротоарните плочи се поставят върху циментовия слой, тогава фугите между плочките ще бъдат се образуват сами, в противен случай могат да бъдат заседнали след полагането им.

Такъв процес протича: фугите на плочките се навлажняват с вода и след това се пълнят с циментова замазка, след което се заглаждат с мистрия. Всички излишни разтвори от плочката трябва да бъдат отстранени незабавно, тъй като след втвърдяване това ще бъде доста трудно.