cobblestones-3383004_640Конструкцията на тротоари, най-често се извършва с помощта на павета – това е един от най-трайните материали, които се използват в процеса на покриване на тротоарите.

Паветата най-често я наричат „мостова тухла”, и се използва като материал за изграждане на пътища, а също така действа като декоративен елемент. Паветата – това е комбинация от параметри удобни размери за полагане, висока устойчивост на механични и химически външни влияния. Предимства:

  • Трайност;
  • Екологичност;
  • Естетика.

Предимствата на материала включват: екологичността на материала, тъй като в процеса на неговото производство се използват различни видове глина, без да се включват химически добавки.

Като допълнение, трябва да се отбележи дълголетието на експлоатация, естествените цветове на паветата. Външният вид на тротоара, който е изработен от такъв материал, като правило, до голяма степен се определя от размера, цветовете, а също и от формата на самите павета. Паветата често се използват за изграждането на тротоари на различни територии на жилищни квартали.

Пешеходен тротоар. Какво е пешеходна пътека.

Пешеходната настилка е такъв елемент от пътя, който е предназначен изключително за пешеходци, както и в непосредствена близост до пътното платно или отделена от него.

При изграждането на тротоара е задължително да се осигури специална дренажна система за навременното отстраняване на водата от повърхността. Един от най-често срещаните методи за отводняване на тротоари е създаването на напречен наклон.

Има няколко вида дренажни системи, които се използват директно за отклоняване на водата от тротоарните пътеки – това е комбинирана дренажна система, както и линейна дренажна система. Форматите се различават леко в начина на придвижване на водата: подземни и повърхностни методи.

Тротоари и пешеходни пътеки – видове и разновидности.

Днес всяка улица, всеки път е доста трудно да си представим без тротоари и пешеходни пътеки. Такива пешеходни зони добавят дизайн на градските улици, както и на частните селски къщи. Има огромен брой варианти и начини за полагане. Освен това има много разновидности на тротоарни плочи и павета, които ви позволяват да създадете най-необичайните и най-оригиналните зони за пешеходци.

Дизайнът на всяка пътека трябва да бъде избран в съответствие с нейната основна цел.