bricks-175736_640За собствениците на градината е важно тя да бъде удобна и чиста. Но трябва да признаете, че без бордюри и пътеки не може да се постигне. А коя градинска пътека ще изглежда добре без бетонни бордюри отстрани?

Не всички бордюри имат дълга продължителност: пластмасовите и дървените ще издържат само 4-5 години, желязото ще ръждяса. Въпреки че собственици използват импровизирани материали за тази цел (шисти, плочки), най- трайните бордюри се полагат само от камък и бетон.

Избор на размер

С помощта на бетонни изделия от тип бордюри се правят проходи, те предотвратяват ерозия на почвата и подчертават формата на цветните лехи. Заобиколени са от водоеми и басейни в японски стил.

Как трябва да подходим?

На първо място, определете желания размер, форма и предназначение. Ако площта на полагане е равномерна, не можете да се притеснявате за дължината на бордюра. В противен случай (ако теренът е неравен), по-добре е да ги направите къси (30-50 см) за по-добро съвпадение. Бетонните бордюри могат да бъдат направени или закупени от производителя.

Направи си бордюр за градински пътеки

По този начин ви позволява да създавате оригинални и ефективни елементи за ограждане на цветни лехи и други. За да направите конкретна граница, ще е необходима форма, строителни материали, време за извършване на работата.

Първо, сглобете дървена форма за даден размер или си купете пластмасова. Ако мястото за монтаж е при студен климат или с висока влажност, по-добре е да добавите специални пластификатори към бетонния разтвор.

За да направите бетонни бордюри със собствените си ръце, ще ви трябва: пясък, висококачествен цимент, армировка, тънка тел, натрошен камък, вода и инструменти.

Циментът с пясък се смесва в съотношение 1: 3 – 1: 4, смесва се с миксер до получаване на хомогенна смес. След това се добавя предварително накиснат натрошен камък, разбърква се. Нивото определя хоризонталното положение на формата за пълнене. Първо формата се запълва до половината и се вкарва армировка (две надлъжни парчета са вързани с напречни проводници). След пълно напълване с разтвора, формата се поставя на сянка за 4 дни.  Разрешен е за монтаж след пълно изсушаване.