pavement-2313860_640Асфалтът е невероятно вещество с дълга история. Използван е по безброй начини през вековете от много различни култури по света. Както показват записи, асфалт е намерен от жителите на долината на река Ефрат в Югоизточна Месопотамия.

В този регион са открити много утайки между река Нил в Египет и реката Инд в Индия. Ранната употреба на асфалт включва циментиране на тухли за изграждане на сгради, тротоари, за защита на външни повърхности и полагане на зидани стълби. Разкопките в Тел Асмар, на 50 мили североизточно от Багдад, на източния бряг на река Дияла, показват, че хората са използвали битум, за да строят сгради между 3200 и 2900 г. пр.н.е.

Разтворът, състоящ се от асфалтова мастика, е намерен и при разкопки в Ур, Урук в околностите на реките Ефрат и Тигър.

Историците смятат, че Ной е използвал асфалт при изграждането на Ковчега. Библейският текст казва, че ковчегът е бил обработен с „катран“ (битумно вещество) отвътре и отвън. Каньоните и землянките в първите дни също са правени с водоустойчиви смоли. В Християнското писание има много други препратки към това, което, както сега знаем, е асфалт. В книгата на Битие се казва, че изграждането на Вавилонската кула около 2000 г. пр.н.е. е., „имало тухли от камък и слуз за хоросан“. В превод от гръцки език в Библията, думата слуз се превежда като „асфалтос“, а в латинския вариант – „битум“. Колко дълбоки са корените на използването на асфалтовите смеси? Този материал е придобил увереност още преди пр.н.е. и затвърди позициите си на строителния пазар.

Фирма Асфалтиране София  се занимава с пътни работи повече от 10 години и знаем как да постигнем необходимите свойства от професионална гледна точка, така че асфалтобетонът да издържи дълго време.